Print

Hoe maak ik een goed paswoord aan?

Om toegang te hebben to je e-mails of je spelletjes, online heb je vaak een paswoord nodig. Een goed paswoord is als een tandenborstel, dat geef je toch ook niet zomaar door aan anderen, zelfs niet aan je beste vriend(in).

Op internet moet je heel vaak een paswoord gebruiken. Dus je kan maar beter een goed paswoord kiezen ! Dat betekent dat je paswoord minimum 10 karakters moet bevatten (cijfers, letters of leestekens). Het moet moeilijk genoeg zijn zodat anderen het niet zomaar kunnen raden, maar ook makkelijk genoeg zodat je zelf kan onthouden. Om je te helpen, kan je bijvoorbeeld de eerste letters van de woorden in een zin nemen. Zoals: Mijn broer Lucas is 12 jaar en helemaal gek! Dan wordt je paswoord: MbLi12jehg! Ziet er supermoeilijk uit, maar is eigenlijk heel erg gemakkelijk om te onthouden.

Een paswoord is als een tandenborstel, die geef je aan niemand. Zelfs niet aan je beste vriend(in). Als hij of zij je vraagt om je paswoord door te geven als teken van vriendschap, zeg hem of haar dan dat je dat tè persoonlijk vindt en dat je het niet nodig vindt om dat als teken van vertrouwen door te geven. Je geeft hem of haar toch ook de sleutel van je voordeur thuis niet? Een paswoord is nochtans precies hetzelfde! Schrijf het ook niet op een briefje of in je schoolagenda zodat je het makkelijker kan onthouden. Je weet nooit wie dit te lezen krijgt.

Geef dus nooit je paswoord door aan iemand. Ook niet als die iemand je dat online vraagt.

Je moet je paswoord ook regelmatig veranderen. Net zoals die tandenborstel dus…