Print

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief week van 25 november

Beste ouders,

De donkere periode van het schooljaar is aangebroken. Uiteraard zijn de fluohesjes nu extra belangrijk. Deze week deden de verkeersouders een fluocontrole en een fietscontrole. Er waren meer kinderen zonder fluo. Wat jammer, het is in deze periode zo belangrijk om zichtbaar te zijn!

Vele fietsen waren niet in orde. Een licht dat niet werkt, reflectoren die ontbreken. Kijken jullie de fietsen mee regelmatig na? De veiligheid van onze kinderen staat toch voorop hé!

Ondertussen loopt ons project rond de positieve eigenschappen. Vele figuurtjes zijn al uitgedeeld en ingewisseld voor stempels. Het is fijn om te zien dat deze eigenschappen echt wel gekend zijn door onze kinderen!

We houden deze eigenschappen vast natuurlijk!

 Achteraan deze nieuwsbrief vinden jullie een bericht rond de kroonkurken -en plastic dopjes die we in de hal verzamelen. Nemen jullie dit aandachtig door?

Lege inktpatronen worden niet langer ingezameld op school. Gelieve deze dan ook zelf via het recyclagepark in te leveren.

En oh ja,  wij tellen af naar het bezoek van de Sint! Benieuwd wat hij dit jaar voor ons in petto heeft!

Juffrouw Katleen

 

Woensdag 27/11:     Vrije verlofdag
Dinsdag 3/12:     Bezoek van de Sint
Donderdag 5/12:     Auteurslezing 6de leerjaar
                               16.30: Naar het secundair onderwijs: 6de lj (zie brief)
Vrijdag 6/12:     Pedagogische studiedag voor de leerkrachten
                         Geen school voor onze kinderen!

Even vooruitblikken !
Donderdag 16 jan 2020: grootouderfeest
Zaterdag 25 jan 2020: winterwandeling
Zondag 15 maart 2020: ontbijt op bed
Zaterdag 28 maart 2020: fuif van ons oudercomité, met in de namiddag kinderfuif

 

EERSTE LEERJAAR
Vandaag maakten we samen marsepein! Super leuk en lekker! Dank je wel aan alle helpers!
Op woensdag hebben we allemaal een dagje vakantie. We bereiden ons in de klas stilaan ook voor op het bezoek van de Sint en zijn pieten. Op dinsdag 3 december komen ze langs in onze school en kunnen we ons liedje, gedichtje of dansje aan hen tonen, wat spannend. Vrijdag 6 december kunnen de brave kindjes thuis genieten van de komst van de Sint met nog een extra dagje verlof. De juffen en meesters gaan die dag wel naar school.
Natuurlijk moeten we ook nog heel wat leren tussen al deze leuke dingen door. We leren de woorden: boek, jas en wiel. Voor rekenen leren we vooral verder optellen, aftrekken en splitsen met getallen tot 8. Professor Odette en de letterkever leren ons de laatste gewone schrijfletters aan. We beginnen stilaan ook al onze naam te schrijven in schrijfletters als voorbereiding op de nieuwjaarsbrieven! We werken ook nog verder aan ons W.O. thema rond de Sint.

TWEEDE LEERJAAR
Vandaag kregen we in de namiddag bezoek van enkele brandweermannen die ons kwamen vertellen over hun beroep. Dit past in ons thema “Licht en donker” (nachtwerk).  Wisten jullie dat er ook dieren zijn die ’s nachts actief zijn?  Welke deze zijn, komen we ook deze week te weten.
Op woensdag 27 november hebben we een dagje verlof. Joepie!
Toch worden er de komende weken ook toetsen gemaakt. Het controledictee (WP 1-9) staat op 28 november gepland. Er volgen ook nog toetsen van lezen, taaldenken en wiskunde (metend rekenen).
In de wiskundelessen leren we de helft en het dubbel van de tientallen, bekijken we de kenmerken van een vierkant en een rechthoek, gaan we schatten en meten en ook de volgende tafel staat voor de deur… de tafel van 5.
Ook de hoofdletter ‘T’ staat gepland. En … we komen ook te weten welke avonturen Sinterklaas en zijn pieterbazen gaan beleven. Hopelijk komt hij ook in De Wegwijzer een keertje langs. Wat zullen we fijn kunnen spelen op onze vrije dag van 6 december. Anderhalve dag verlof in deze twee weken… TOP!
(De leerlingen van 2A (juf Katleen) mogen vrijdag 29 november hun fiets meebrengen voor een lesje fietsvaardigheden.)

DERDE LEERJAAR
Wat hebben we genoten vorige week van auteur Stijn Moekaars . Een echte entertainer! Hij speelde muziek, toneel en kon mooi vertellen als de beste . De betrokkenheid van de leerlingen was enorm.
Het De Pont museum in Tilburg was ook echt de moeite. We werkten rond beelden. Kijk zeker naar de prachtige foto’s op de website.
De twee komende weken gaan ook nog druk zijn. Voor taal maken we Thema 3 af. Zijn we nu ook echt schandalig rijk geworden ? Nee hoor,.. we weten dat met geld niet alles te koop is  en dat geld niet altijd gelukkig maakt. We starten ook al met thema 4 ‘ Jong en oud’. Tijdens de lessen wiskunde herhalen we de geziene leerstof en leren we de klok tot op 5 minuten nauwkeurig. We leren  de  eigenschappen van een vierkant en een rechthoek en leren vermenigvuldigen met 10 en 100. Voor WO maken we vrijdag 29/11 een toets en starten we met een nieuw Focusthema: ‘Ik kijk eens rondom mij’. Reclame en beroepen worden besproken maar ook hoe mensen van elkaar verschillen,… Tussendoor oefenen we liedjes en gedichtjes in over Sint en Piet en maken we ook een mooi knutselwerkje of tekening. Zowel in 3A als in 3B geven stagiaires enkele lessen. We wensen  ze veel succes!

VIERDE LEERJAAR
In de week van 25 november starten we voor taal met een nieuw thema ‘Vroeger en nu’.  Hierin zullen we leren over reclame, letterlijke en figuurlijke betekenissen, begrijpend lezen, …  Voor spelling oefenen we al verder op de werkwoorden en dit zal voornamelijk gaan over de persoonsvorm, de stam en de uitgang.  Hiervoor herhalen we nog eens goed de 1ste, 2de, 3de persoon in het enkelvoud en in het meervoud. 
Tijdens de wiskundelessen leren we optellen tot 100 000, berekenen we de tijdsduur en berekenen we de schaal. 
Op dinsdag maken we de toets van W.O. over het thema ‘Niet alle natuur leeft’.  Hiervoor lezen we alles na, proberen we de oefentoetsen op te lossen, maar vergeten we zeker niet de moeilijke woorden thuis in te oefenen met hun betekenis.  Daarnaast zijn we gestart met een leuk thema ‘De ruimte’.  We bekijken onze aarde en de wereldbol eens wat beter. 
We oefenen ons tweede unité ‘Tu es d’où?’ nog wat verder in.
Tegen donderdag bereiden we onze spreekbeurt over het gezelschapsspel voor.  Gebruik hiervoor goed het blad dat je mee hebt gekregen, waarop de tips staan.  Vul ook de achterkant in om je voor te bereiden en oefen het een paar keer thuis voor je mama of je papa.    Vrijdagnamiddag spelen we met de spelletjes en woensdag hebben we een dagje verlof.  We doen dus ook nog enkele leuke dingen tussen een drukke week.
In de week van 2 december werken we verder met het thema ‘ De ruimte’ en daar leren we over de bewegingen van de aarde, de maan en de zon.  Voor taal gaan we een leuk stelwerkje over Sinterklaas maken.  We oefenen nog eens de zelfstandige naamwoorden en de lidwoorden in, daarnaast gaan we ook onszelf voorstellen en bereiden we een interview voor.  Voor wiskunde werken we verder met het hoofdrekenen tot 100 000, oefenen we op evenwijdig en loodrecht.  We maken woensdag ook eens een toets op het hoofdrekenend optellen en aftrekken.  Tussendoor bereiden we onze act voor Sinterklaas en de Zwarte Pieten voor, want op dinsdag komen ze op bezoek.  Vrijdag mogen de kinderen een dagje thuisblijven.   

VIJFDE LEERJAAR
Deze week doen we de toetsen van taal, maar we zijn ondertussen ook al aan thema 3 begonnen. Kijk goed in je agenda welke toets wanneer gepland is, zodat je tegen de juiste dag het bundeltje hebt gemaakt. Voor wiskunde maken we de lessen van blok 3 verder af. Tijdens de W.O.-lessen maken we deze week de toets van de voorbije lessen, volgende week beginnen we met een nieuw thema in de eigen klas.
We zijn met weerbaarheidstrainingen begonnen. Wannes van ‘Arktos’ komt dit geven. We vinden het belangrijk dat onze kinderen gepast reageren op bepaalde situaties. Dit leren we onder begeleiding, om dat dan nadien zelf toe te passen.
Deze week kunnen we woensdag (27 nov.) wat langer slapen en moeten we niet naar school, en ook volgende week vrijdag (6 dec.) mogen we thuisblijven. Dan moeten enkel onze meesters en juffen naar school.

ZESDE LEERJAAR
Er staan twee drukke weken voor de boeg. Maandag starten we in de lessen Frans unité 25. Op deze dag gaat meester Maarten naar een vergadering van OVSG. Hij gaat kijken welke OVSG-toetsen er dit schooljaar op het programma staan. Dinsdag maken we een controledictee van spelling. Woensdag mogen we een dagje uitrusten, want dan hebben we een dag vrijaf. Vrijdag maken we de toets  van begrijpend lezen en maandag die van luisteren. Dinsdag 03 december komt de Sint op bezoek in onze school. Woensdag 04 december gaan we zwemmen en de donderdag erna komt de schrijver Sabine De Vos op auteursbezoek.  We maken donderdag (!) 5 december een toets van Frans unité 25, want op vrijdag 06 december is het pedagogische studiedag.

ZORG
Vorige week hebben we een voorleesweek georganiseerd met onze school. We zouden graag wat feedback krijgen over deze activiteit. Op de papieren nieuwsbrief is daarom een invulstrookje te vinden om met je kind terug mee naar school te geven.