Print

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief week van 23 september

Beste ouders,

Hopelijk genoten de kinderen van een heerlijk lang weekend. Dat was wel verdiend na een eerste maand hard werken.
We zijn terug voltallig op onze school. De juffen, meesters en kinderen van het vijfde en zesde leerjaar zijn weer terug na een weekje talentklassen. Zij hebben zich enorm goed geamuseerd. Benieuwd naar alle mooie verhalen!

Vandaag (dinsdag) mogen de mama’s en de papa’s van onze jongste leerlingen eens vlieg komen zijn in de klasjes. Super hé, dat wordt een leuk dagje!
Het wordt stilaan donkerder en guurder buiten. Laat jullie kind het fluohesje dragen, gezien worden is zo belangrijk in het verkeer!
Donderdag gaan de juffen en de meesters samen in de grote refter eten. We vieren dan met gans het team de dag van de leerkracht. Zonder hen kunnen we immers geen school maken! Wij zijn blij met zo’n tof team!

Ons oudercomité verkoopt, naar jaarlijkse gewoonte, terug pizza’s. Jullie kregen de brieven mee via jullie kinderen. De bestellingen moeten vrijdag 11/10 binnen zijn. De pizza’s worden immers vers bereid op school en de nodige ingrediënten dienen besteld te worden. Een warme oproep om pizza’s te bestellen en eens een avondje niet te hoeven koken !

Juffrouw Katleen

 

!!! Oproep aan de ouders: jaarlijks gaan er honderden potjes verloren voor het fruit of de koek, die dan op het einde van het schooljaar bij het afval terecht komen. Wij vragen de medewerking van de ouders om op alle potjes de naam en de klas te voorzien, dit kan met een stickertje of een alcoholstift. Lukt dit niet gaat de leerkracht hierbij helpen en controleren. Hopelijk gaan er dan nog zo weinig mogelijk potjes verloren en verkleinen we de afvalberg. !!!

 

Dinsdag 8/10:     VM: eerste leerjaar: auteurslezing in de bib
                           NM: open klasdag eerste leerjaar
                           19.00u: schoolraad
Donderdag 10/10:     Chocoladeactie (zie brief)
Vrijdag 11/10:     Laatste dag bestellingen pizzaverkoop.
Dinsdag 15/10:     Eet lokaal (zie achteraan deze nieuwsbrief)
Donderdag 17/10:     VM: 5de leerjaar auteurslezing in de bib
                                  NM: Rolstoeldansen 6de lj (Giels Bos)

 

ZORG
Van 16 tot en met 24 november is het de “Voorleesweek”. Voorlezen heeft alleen maar voordelen: het ontwikkelt de taal en de woordenschat, stimuleert de fantasie, bevordert het leesplezier, brengt rust…. Tijdens de voorleesweek doen we met onze school enkele acties, later meer hierover. Onderaan vind je enkele linken die jullie info  geven in verband met goede voorleesboeken. Hiermee kan je, eventueel, langsgaan bij de bib of je kan ze zelf aanschaffen als je dat wilt. Veel plezier!
Boekmama verzamelt recensies van boeken voor nul tot vijftien jaar en ouder.
Ook Jaap Leest recenseert boeken voor alle leeftijden. Je kan er ook op genre en thema filteren.
Boekensite.gent spreidt tal van recensies tentoon over boeken voor kinderen en jongeren, en tipt er ook voorleesboeken.
Op Leesplezier.net staan vele boekbesprekingen voor kleuter- en lager onderwijs. Bij elke bespreking staan verwerkingstips.
Auteur Edward van de Vendel deelt leestips met kinder- en jeugdboeken voor alle leeftijden.Op Alles wat ik mooi kan vinden kan je terecht voor verhalen en poëzie voor kleuters.
Jeugdige lezers bloggen er ook zelf op los, zoals bij Confessions of a Book Nerd en de Leesfabriek.
Lezen is leuk is een projectsite van buurtwerk 't Lampeke, waar kinderen in filmpjes getuigen over hun favoriete leesvoer.
De blog Spinzi zet kinderboeken in de kijker waarin diversiteit een belangrijke rol speelt.
De Grote Vriendelijke Podcast heeft elke aflevering een kinder- en jeugdauteur of illustrator op bezoek voor een praatje over boeken.

EERSTE LEERJAAR
Hopelijk hebben jullie allemaal genoten van een extra dagje verlof. De volgende 2 weken staat er weer heel van op de planning.
Dinsdag brengen we een bezoekje aan de bibliotheek om er te gaan luisteren naar Valerie Eyckmans. Ze schrijft boeken en wil ons hier graag iets meer over vertellen. Na de middag krijgen we bezoek van de mama’s en papa’s. Zo kunnen jullie ook eens kijken hoe we werken in de klas. Op  woensdag gaan we weer zwemmen. Donderdag kunnen we op school een stuk chocolade kopen om zo de eerlijke chocoladehandel te steunen … wat een lekkere actie! We plannen op vrijdag ook nog een bezoekje aan het bos. We gaan eens kijken wat de herfst al heeft gedaan met de bomen en we gaan lekkere kastanjes rapen! Volgende week staan er niet zo veer speciale dingen op de planning.
Er zal natuurlijk ook nog gerekend en gelezen worden! We werken verder met het woordje ‘om’ en leren ook nieuwe woordjes: ‘uil’ en ‘oog’. We leren ook weer enkele nieuwe letters schrijven samen met  professor Odette en haar letterkevers.
Tijdens de rekenlessen gaan we verder vergelijken, splitsen, optellen en aftrekken met de getallen tot 5. We gaan ook de lengte en inhoud  meten van voorwerpen uit de klas.

TWEEDE LEERJAAR
Na een extra dagje rust, vliegen we er weer in. Wisten jullie dat we in de rekenlessen de tientallen(= T) al leerden kennen? We weten zelfs hun plaats al in het 100-veld! Deze week leren we de T ook optellen en aftrekken. Leuke en tamelijk gemakkelijke lessen! Maar … het blijft niet zo eenvoudig ☹ De T en E worden best moeilijk. We leren immers al de getallen tot 100 juist lezen en schrijven. (opgelet: 76= 7 tientallen of 70 en 6 eenheden of 6) Zorg ervoor dat je de getallen NIET omkeert (54 is niet hetzelfde als 45).
Tussendoor maken we ook dagelijks een stukje van de LVS-toetsen (algemene kennis van wiskunde en spelling).
Nu we meer weten over de appel en de appelboom (toets op donderdag 10/10), werken we in de lessen W.O. rond het thema 2:‘onze klas in onze school’. We leren wat een maquette, een plattegrond en een legende is. We leren onze eigen klas en school zo beter kennen. We nemen ook even een kijkje in de klas en de school van Mo en Mie, onze nieuwe W.O.-vriendjes. We merken ook dat de herfst in het land is. Daarom bespreken we de eik en de berk al een keertje. Wie al ergens mooie herfstblaadjes op de grond ziet liggen, mag die oprapen en drogen (tussen een dik boek, …) Je mag ze meebrengen tegen donderdag 24 oktober. Ook staan er enkele dieren op het programma.
Vandaag werd WP 5 aangebracht (toets op vrijdag 11/10). Daarin leerden we tal van woorden met ‘ui, eu en uu’ correct schrijven. Weer een heleboel werk….

DERDE LEERJAAR
Na een dagje extra verlof vliegen we er weer in. Deze week maken we de uitgestelde toetsen van spelling en wiskunde. We oefenen enkel /dubbel nog goed in de klas in. Denk aan de “apen “en de” vissen”. We werken ook verder aan thema 2 van “Talent”. We zijn al veel te weten gekomen over de bedreigde diersoorten. Heel boeiend!!
Voor wiskunde rekenen we nu ook al met getallen tot 1000 met brug. Zet goed de tussenstappen op je blad of in je hoofd. We herhalen ook weer de geziene leerstof. We oefenen de tafels ook goed in en leren meetkundige begrippen.
Tijdens de lessen WO verdiepen we ons in het thema “Welkom in het park”. We wandelen naar het gemeenteparkje en doen allerlei opdrachtjes daar. Daarna verwerken we de les in de klas.
Vrijdag 11/10 brengen we onze fiets mee voor fietsvaardigheden. Maandag 14/10 gaan we zwemmen en komt er in 3A en 3B een stagiaire de klas observeren. Voor Frans  starten we met een nieuw verhaal ”Le cirque TiTi”. Weer 2 drukke weken voor de boeg.

VIERDE LEERJAAR
Dit dagje vrijaf heeft deugd gedaan. Zo starten we met  frisse moed aan het tweede stuk, nu tot aan de herfstvakantie.
Tijdens de taallessen buigen we ons verder over allerlei dieren : hoe leven ze, wat eten ze, welke zijn hun vijanden….
Sommigen zijn helaas met uitsterven bedreigd.
Werkwoorden herkennen en vervoegen blijft een hele boterham.
In de week van 14 oktober hebben we opnieuw enkele taaltoetsen gepland.
Vrijdag hebben we voor het eerst toets van Frans, zowel een mondeling vraagje als een enkele schriftelijke. Echt niet zo moeilijk hoor.
Voor wiskunde beginnen we met het echt serieuze werk. Verhoudingen bepalen ,breuken vereenvoudigen en nemen van een getal, cijferend vermenigvuldigen…….We doen alles stap voor stap en zorgen dat iedereen meekan.
Plattegronden en stratenplannen hebben voor ons na deze lessenreeks van w.o .geen geheimen meer.
We toetsen onze kennis en vaardigheid op woensdag 23 oktober.
Op vrijdag 18 oktober komen we met de fiets.
Zowel in 4A als in 4B loopt er dit schooljaar een stagiaire mee, meestal op maandag. Af en toe geeft hij/zij ook een paar lessen.

VIJFDE LEERJAAR
Na die geslaagde, toffe, leuke, … talentklassen konden we genieten van een vrije dag! De lessen gaan hun verdere gangetje de volgende twee weken: voor wiskunde werken we in ons 2de boek, tijdens taal beginnen we aan thema 2, bij Frans leren we nieuwe woordjes van unité 5 en tijdens W.O. wisselen we van klas. 5A krijgt les over groenten en fruit van juf Leen, 5B leert wat meer over eerlijke handel bij juf Ruth.
Op 17 oktober gaan we naar de schrijfster (Mathilda Masters), benieuwd wat zij te vertellen heeft.
We zullen nog veel pizza’s verkopen en ze komen ophalen op vrijdag 18 oktober. 

ZESDE LEERJAAR
Na een fijne week talentklassen vliegen we er weer stevig in. Tijdens de lessen Frans starten we unité 23. We willen hierbij nogmaals herhalen dat het leren van de woordjes heel belangrijk is en het herhalen van de geleerde woordjes nuttig blijft.  Tijdens de lessen wiskunde werken we verder in ons werkboek blok 2. We starten in de taallessen een nieuw thema ‘Geheimen en roddels’. In de lessen W.O. schuiven we voor de eerste keer dit schooljaar door naar een andere juf of meester. De leerlingen van meester Maarten gaan naar juf Ilse en omgekeerd. We werken  in deze lessen nog steeds rond het thema (gezonde) voeding. De leerlingen van 6B brengen op donderdag 17 oktober een bezoekje aan het Gielsbos. Ze gaan er rolstoeldansen. De leerlingen van 6A doen dit de week erna op donderdag 24 oktober. Graag zouden we hiervoor een beroep willen doen op ouders die ons willen vervoeren. Verdere informatie volgt nog.